Byggnad

stål eller galvaniserat stål?

Innan du målar stål är det viktigt att bestämma vilken typ av stål som används och vilken typ av ytbehandling som har utförts. Detta är nödvändigt för att kunna välja rätt målningsmetod och rätt målarfärg och målningshjälpmedel.

Speciellt med galvaniserat stål är en speciell förbehandling nödvändig - den så kallade zinkwashen. Först efter det att en galvaniserad stålplåt kan målas.

Zink tvätt

För att tvätta zink, använd 10 liter vatten blandat med 0,5 liter till 1 liter 25% ammoniaklösning från apoteket. Tillsätt 10 ml vanligt rengöringsmedel. Med blandningen gnider bäraren noggrant flera gånger. Sedan kan en primer (primer) sedan målas.

Primer

En primer behövs vanligtvis. Vissa metallprimrar kräver också en ytterligare primer, speciellt för vissa ytbehandlingar.

Korrosionsskydd

Stålbalkar ska alltid vara försedda med lämpligt korrosionsskydd om de inte är gjorda av rostfritt material. Korrosionsskyddsprimrar tjänar detta syfte. Ju högre nivå fosforsyra och zinkpulver (båda i kombination fungerar bättre) i primern desto bättre skydd.

Ta bort rost

Rostade eller rostbelagda stålbalkar måste slipas noga innan de målas. Därefter måste en behandling med rostomvandlare göras. För kraftigt rostiga substrat kan sandblästring eller kemisk avstrykning vara användbar. Avlägsnandet av rost är absolut nödvändigt.

Typer av färg

Inte alla färg- och färgprimersystem är lämpliga för metall. Ett bra val är vanligtvis akrylfärg, eftersom denna färg klarar väldigt bra på praktiskt taget alla ytor på ett fysiskt sätt. Dessutom kräver akrylfärger ofta inte en primer, bara en ytterligare (eventuellt utspädd) beläggning. Men följ alltid instruktionerna från respektive tillverkare för din produkt.

Tips & tricks Om saltsyra används för att avlägsna bäraren, var noga med att göra bäraren mer mottaglig för korrosion efter behandling. Mekaniska metoder för rustning är allmänt föredragna.

Dela med vänner

Lämna din kommentar