Cum functioneaza un cuptor cu microunde?

Ce se întâmplă exact într-un cuptor cu microunde în timpul încălzirii și modul în care alimentele din cuptorul cu microunde sunt încălzite, este neclar pentru mulți. Prin urmare, numeroasele zvonuri despre pericolul "alimentelor iradiate" vin. Cum funcționează un cuptor cu microunde exact, citiți în acest post.

Radiații utilizați

Mulți oameni cred că cuvântul "radiații" în Cernobîl și contaminarea radioactivă. Asta e nonsens, desigur. Alimentele nu sunt "iradiate" în cuptorul cu microunde, ci doar excitate de energia câmpului electromagnetic.

Această energie a câmpului este un câmp electromagnetic în formă de undă. Undele electromagnetice, de exemplu, sunt: ​​

  • de radio radiații val de căldură și lumină

Efectul asupra materialelor cu raze X, țesut viu și alimente, dar întotdeauna depind de lungimea de undă și frecvența utilizate respectiv a radiațiilor. De exemplu, lumina vizibilă are o frecvență diferită și o lungime de undă diferită decât, de exemplu, radiația termică a unui sobă de teracotă, pe care doar o cameră cu infraroșu o poate vizualiza. Microundele folosesc de obicei grinzi decimetrice.

Dezimeterstrahlen de câteva deviații (deci „valuri decimetrice“ lungime de undă de aproximativ de aproximativ 10 cm = 1 dm) folosit astăzi lungimi de undă de 12 cm pentru microunde. Frecvența este de obicei de 2.455 GHz.

Efectul undelor decimetrice

Valurile acestei lungimi de undă și frecvența stimulează moleculele să se miște. În particular, moleculele de apă sunt plasate în mișcare puternică de aceste valuri. Mișcarea apei conținute la nivel molecular are ca rezultat căldura de frecare în alimente, ceea ce îl face să se încălzească.

Acest principiu explică, de asemenea, de ce alimentele sau substanțele non-apoase din cuptorul cu microunde nu pot fi încălzite. Moleculele altele decât apa sunt doar foarte ușor deplasate de jeturile decimetrice și astfel nu generează nici o frecare.

Componente în apropierea cuptorului cu microunde

Miezul fiecărui cuptor cu microunde și cel mai important component pentru întreaga funcționare este așa-numitul generator de microunde, cunoscut anterior ca un magnetron. Această componentă generează energia câmpului electromagnetic și direcționează undele rezultate în camera de gătit a cuptorului cu microunde. Pentru conducerea undelor se folosește așa-numitul ghid de undă.

Pornirea generatorului cu microunde

Pentru ca un generator cu microunde să funcționeze, este nevoie de o tensiune anodică ridicată, de obicei de cel puțin 5 kV. Această tensiune înaltă este generată de un transformator de înaltă tensiune încorporat în dispozitiv și de anumite circuite speciale.

Disiparea căldurii

Doar 65% din energia absorbită este transformată în radiație cu microunde, 35% se pierde ca căldură. Un cuptor cu microunde are, prin urmare, doar o eficiență electrică foarte scăzută. Pentru a disipa căldura în ordine, un ventilator răcește continuu generatorul de microunde.

Căldura este disipată prin orificii, care pot fi amplasate în diferite puncte ale dispozitivului. Aceste sloturi nu trebuie blocate, în caz contrar acumularea de căldură și pericolul de incendiu pot amenința.

Sfaturi și trucuriCeva căldura reziduală de la generatorul de microunde este de asemenea suflată prin cuptor pentru ao menține uscată. Aburul din interiorul camerei de gătit este automat "uscat".
Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul