Hvordan virker en mikrobølgeovn faktisk?

Hvad der sker i en mikrobølgeovn under opvarmning, og hvordan maden i mikrobølgeovnen opvarmes, er uklar for mange. Derfor kommer de mange rygter om faren for "bestrålet mad". Sådan virker en mikrobølgeovn nøjagtigt, læs i dette indlæg.

Anvendt stråling

Mange mennesker tænker på ordet "stråling" i Tjernobyl og radioaktiv forurening. Det er naturligvis nonsens. Maden er ikke "bestrålet" i mikrobølgeovnen, men kun spændt af elektromagnetisk felt energi.

Denne felt energi er et elektromagnetisk felt i bølgeform. Elektromagnetiske bølger f.eks er:

  • radiobølge varmestråling og lys

Virkningen på X-ray materialer, levende væv og fødevarer, men altid afhænge af den respektive anvendte bølgelængde og frekvens af strålingen. For eksempel er synligt lys i et andet frekvensområde og bølgelængdeområde end for eksempel varmestrålingen i en kakkelovn, som kun et infrarødt kamera kan visualisere. Mikrobølger bruger normalt decimeterbjælker.

Dezimeterstrahlen fra et par afvigelser (derfor "decimeter bølger," omtrentlig bølgelængde på ca. 10 cm = 1 dm), der anvendes i dag bølgelængder på 12 cm for mikrobølger. Frekvensen er normalt 2.455 GHz.

Effekt af decimeterbølger

Bølger af denne bølgelængde og frekvens stimulerer molekyler til at bevæge sig. Især er vandmolekyler sat i stærk bevægelse af disse bølger. Bevægelsen af ​​vandet på molekylært niveau resulterer i friktionsvarme i fødevaren, hvilket får det til at varme op.

Dette princip forklarer også hvorfor ikke-vandige fødevarer eller stoffer i mikrobølgeovnen ikke kan opvarmes. Andre molekyler end vand bevæges kun meget lidt af decimeterstrålerne og derved genererer ingen friktion.

komponenter i mikrobølgeovnen

Kernen i alle mikrobølgeovn og den vigtigste komponent for hele operationen er den såkaldte mikrobølgegenerator, tidligere kendt som magnetron. Denne komponent genererer den elektromagnetiske felt energi og leder de resulterende bølger i mikrobølgeovnens kogekammer. Til ledningen af ​​bølgerne anvendes en såkaldt bølgeleder.

Tilslutning af mikrobølgeregeneratoren

For at en mikrobølger skal arbejde, kræver den en høj anodespænding, normalt mindst 5 kV. Denne højspænding genereres af en højspændingstransformator indbygget i enheden og nogle specielle kredsløb.

Varmeafledning

Kun 65% af den absorberede energi omdannes til mikrobølgestråling, 35% går tabt som varme. En mikrobølgeovn har således grundlæggende kun en meget lav elektrisk effektivitet. For at sprede varmen i orden køler en blæser mikrobølgeaggregatet kontinuerligt.

Varmen spredes gennem ventilationskanaler, som kan placeres på forskellige steder i enheden. Disse slidser må ikke blokeres, ellers opvarmes akkumulering og brandfare kan true.

Tips & TricksSpildvarmen fra mikrobølgegeneratoren blæser også gennem ovnen for at holde den tør. Damp inde i kogekammeret bliver således automatisk "tørret op".
Del med venner

Forlad din kommentar