Hvordan kan du herde arbeidsstykker laget av strukturelt stål?

Noen gjør-det-selv-prosjekter ofte kommer en gang i forlegenhet at konstruksjonsstål som brukes har for lav hardhet til det tiltenkte formålet. Hvorvidt og hvordan du kan herde strukturelt stål selv, hvilke muligheter er tilgjengelige, og hvilke forhold som er nødvendige for dette, vil du lære i denne artikkelen.

egenskaper av bygningsstål

mellom "bløtt stål" og rustfritt stål er ikke lenger er meningsfylt i dag fordi slik dezitierte klassifisering er ikke lenger gjort i dag. På den annen side er den respektive stålkarakteren vanligvis gitt i dag for å beskrive nøyaktige egenskaper. men en viss retning når den stålkvaliteten har likevel avansert sett "S" i Steel navn i henhold til EN 10025. Det står for "Structural" - det vil si en masse av stål for stålkonstruksjon, som er ulegert.

Strukturell stålgruppe

Stål for stålkonstruksjon kalles nesten alltid basestål. Typiske varianter som brukes for stålkonstruksjoner, for eksempel:

  • S235JR + AR
  • S355J2 + N

muligheter for herdingsstål

I prinsippet er herding av konstruksjonsstål ganske vanskelig på grunn av karboninnholdet i konstruksjonsstål er meget lav (typisk mindre enn 0,2%). Dette betyr at svært liten martensitt dannes i klassiske (og enkle) herdingsprosesser.

Den klassiske måten å varme opp og deretter kjøle i isvann, vil ikke brukes til det meste i de fleste milde stål arbeidsstykker. kan herdes (på grunn av det lave karboninnholdet) i alle fall bare overflatelaget av arbeidsstykket, vil kjernen av arbeidsstykket forblir myke og seig selv etter herding. Generelt er dette imidlertid også ønskelig dersom du senere herdes i disse tilfellene.

Karburering og herding

Et godt alternativ er karburering. Den karbonise prosessen kan gjøres på forskjellige måter, er vanlig her:

  • fast karbonisekarbonise flytende
  • gasskarbonisekarbonise

lavt trykk er lettest mens Carburizin med karbon-pulver (fast karbonise). Til dette formål er det fylt med såkalte kullpulverbokser. Temperaturen under karburering er ca. 930 ° C. Dette følges imidlertid vanligvis ved ytterligere herdingstrinn - nemlig den faktiske herding og herding av stålet. Auf Carburizing tjener bare til å bringe mer karbon inn i det ytre laget, slik at et martensittlag kan danne seg der. Herding skjer bare ved å slukke (for eksempel i vann, herdingsolje eller smeltet salt). Temperering av stål (varmes opp til like under overgangspunktet) bygger indre spenninger i stålet avtar og gjør ham enda mer motstandsdyktig.

Tips & TricksIn de fleste tilfeller vil du neppe være i stand til å utføre selv slik herding, hvis du ikke har riktig utstyr (Esse, karbon granulater, etc.) er tilgjengelig. Kontraktsherding butikker utfører som regel vanligvis slik arbeid på små deler. Forresten er girene herdet på samme måte for å gjøre dem mer motstandsdyktige.

Del med venner

Legg igjen din kommentar